Tips van Crist

Aandacht voor entrecotes

Entrecotes hebben een klein vetrandje, dat voor extra smaak zorgt. Het vlees is heerlijk, maar de smaak wordt nogal eens bedorven door te lang bakken of doordat er te dunne plakken zijn gesneden, wat het vlees eerder droog maakt. Daarom het advies: koop liever twee dikke entrecotes dan vier dunne en bak ze vooral niet te lang.Lekker met een goed glas rode wijn.

Aandacht voor entrecotes

Altijd een lekkere stoofschotel

Proef stoofschotels altijd tussendoor. Te zout? Stoof een paar rauwe aardappels mee. Te dik? Verdunnen met een beetje bouillon.

Bereidingstijd varkensrollade

De bereidingstijd moet aangepast worden aan de grootte van het vlees en de mate waarin het meer of minder vet bevat. En aan het deel van het varken waarvan het is gesneden. het malsere vlees van de bil vereist een korteere bereidingstijd dan het vlees van de schouders. Het beste advies over de juiste bereidingstijd kan uw slager u geven.

Buiten of binnen roosteren

Buiten of binnen roosteren

Bij roosteren of grillen gaat het om dit principe: het bereiden van vlees door een sterk stralende warmte van ongeveer 300ºC, zonder gebruik van extra vet. Bij de barbecue en grillplaat, komt de warmte van onderaf, bij het roosteren onder de grill komt de warmte van boven. De recepten in dit nummer kunnen zowel op en onder de grill als op de barbecue worden bereid. Dit betekent dat er zowel binnen als buiten kan worden geroosterd.Tegenwoordig met de green egg is het vaak ook low en slow met lage temperatuur, vraag uw keurslager om advies 

Baktips

De gouden regels van het bakken:

 • Het vlees voor de bereiding eerst een half uur buiten de koelkast op temperatuur laten komen. En het goed droog deppen voordat het in de pan gaat. Op het moment dat het vlees in de pan wordt gelegd, moet de temperatuur van het bakvet hoger zijn dan 100°C. Is het vlees te koud of te nat, dan koelt het bakvet te snel af. Daardoor gaat het vlees smoren in plaats van bakken. Er ontstaat dan geen beschermend bruin korstje, waardoor het vlees tijdens de bereiding snel uitdroogt.
 • Zout trekt vocht aan, dus ook vleessappen. Wanneer u voor het bakken het vlees zout, wordt de buitenkant nat en daardoor niet mooi bruin en door het onttrekken van het sap minder mals.
 • Om het vlees aan beide kanten even mooi bruin te krijgen, moet het tijdens het bakken regelmatig worden gekeerd. Keer het vlees voorzichtig met een spatel of een vleestang zodra er op de bovenkant vleessappen of vochtpareltjes beginnen te verschijnen.
De gouden regels van het bakken:

De beste tips voor het stoven:

Voor alle duidelijkheid: stooflappen is een verzamelnaam voor ‘suddervlees’ waartoe behalve sukadelappen, magere runderlappen, doorregen lappen en riblappen behoren. Het zijn allemaal minder malse delen van het rund, die het best tot hun recht komen in een door vocht omgeven bereidingswijze, die het bindweefsel zacht maakt. De beste tips voor het stoven:

 • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep het droog.
 • Braad het vlees eerst aan als u prijs stelt op een bruin korstje en de sterkere smaak, die hierdoor wordt verkregen.
 • Om te voorkomen dat het vlees ‘schrikt’ (waardoor de vezels zich samentrekken en het vlees taai wordt) moet de vloeistof die wordt toegevoegd warm of heet zijn.
 • Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ander zuur helpen mee om het bindweefsel af te breken en het vlees dus zachter en malser te maken.
 • Tijdens het stoven moet de pan gesloten blijven. De waterdamp condenseert tegen het deksel en blijft ‘gevangen’ in de pan.
 • Stoven mag niet te hard gaan. Zet de pan daarom op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder.
 • Er valt nooit precies aan te geven wanneer een vleesstoofpot klaar is. Uw Keurslager – die immers weet welk vlees hij geeft – kan wel een goede schatting geven.
 • Laat met de uien de inhoud van een klein blikje tomatenpuree meebakken.

Coppens keurslager

St. Lambertusplein 5
5961EW Horst
0773983794

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:30 - 17:00
zondag Gesloten